Bakom Jokkmokks Bryggeri – Arctic Craft Beer, står David Björkén, Jonas Vannar och Annika Fredriksson. De har var för sig under lång tid, haft ett stort intresse för lokalproducerade produkter kopplade till regionens unika arktiska kultur och natur. Verksamheten kommer vila på en småskalig och hållbar grund, där de tre parternas olika kompletterande kompetenser skapar förutsättningar att lyckas

David Björkén flyttade till Jokkmokk i januari 2017. Med en brokig bakgrund med studier i såväl biokemi, psykologi, filosofi, arkeologi och grafisk design hamnade han under mitten av 2000-talet i reklambranschen, vilket förde honom vidare till vinbranschen och en sommelierexamen.

Under ett antal år besökte han många av Europas främsta vinproducenter, men lärde också känna hängivna bryggare inom mikrobryggerivärlden och visionerna om att en gång starta ett eget bryggeri växte successivt fram.

Jonas Vannar är renskötare, har en examen i biologi, producerar redskap för rennäringen och har lång erfarenhet av att driva företag inom livsmedelsbranschens primärproduktion där han sedan barnsben varit renägare i Sirges sameby.

Jonas menar att det i Jokkmokk fnns en kultur och livsstil hos befolkningen där nedärvd och traditionell kunskap och kompetens ligger till grund för den egna självförsörjningen av kvalitetsmat. Man slaktar, styckar, röker, gravar, plockar bär, syltar och saftar. Det har även blivit en naturlig grogrund för näringsverksamhet.

Annika Fredriksson är en erfaren och prisbelönt entreprenör och utvecklingsstrateg som brinner för en hållbar landsbygdsutveckling. Hon menar att individ och samhälle måste ställa om till en mer hållbar livsstil och det ligger i allas möjlighet att göra något för att bidra. Annika gillar den innovativa och företagsamma kulturen som genomsyrar Jokkmokk där såväl initiativkraft, kvalitetsinriktad småskalighet och naturnära livsstil är en del av kulturen.

Jokkmokk har en lång historia som mötesplats och smältdegel för kulturer och människor och handel. Företaget har intentionen att fortsätta bidra till denna tradition genom att erbjuda olika upplevelser för både besökare och befolkning. Tillsammans med lokala, regionala och internationella samarbetspartners kommer Jokkmokks Bryggeri paketera dryckesprovningar, kultur- och smakupplevelser.

DAVID BJÖRKÉN

JONAS VANNAR

ANNIKA FREDRIKSSON