David Björkén
Sommelier och bryggmästare

Vad menas med hantverksöl?

.  .  .

Svaret varierar nog från person till person, men för oss är det öl som tillverkas småskaligt med traditionella metoder. Under de senaste decennierna har vi sett en boom utan dess like när det gäller framväxten av små hantverksbryggerier. Trenden startade i USA och har sedan successivt spridit sig. Nu har den nått Jokkmokk!

Öl är en av de äldsta dryckerna vi känner till. Det har tillverkats öl under tusentals år och har varit en viktig kulturbärande dryck. Under medeltiden stipulerades de tyska renhetslagarna Reinheitsgebot, som angav att öl endast får innehålla vatten, malt och humle. Efter Louis Pasteurs upptäckt adderades sedan jäst till listan under artonhundratalet.

Idag styrs vi inte så mycket av den tyska Reinheitsgebot. Den internationella ölscenen är kreativ och vibrerande och nya sorters öl ser ständigt dagens ljus, men i grunden är hantverket detsamma som det alltid varit. Det handlar om att utvinna jäsbart socker från mältade grödor, att med hjälp av humle addera egenskaper som beska, smak och doft för att slutligen låta mikrobiologin ha sin gång och låta jästceller omvandla socker till alkohol.

På Jokkmokks Bryggeri vill vi arbeta småskaligt och hantverksmässigt med största respekt inför råvaror och tradition. Vi är dock väldigt nyfikna och i vår syn på hantverket så försöker vi hela tiden prova oss fram för att ge en egen karaktär till de stilar vi tar fram och i slutänden hoppas vi att alla öl vi gör kommer kännetecknas av just det – hantverksskicklighet, nyfiken kreativitet samt en passion och kärlek till denna, en av världens äldsta drycker.

.  .  .