Jokkmokks marknad 2019

No comments

Jokkmokks marknad är en av världens äldsta återkommande marknader. Varje år i februari anordnas marknaden och Jokkmokk 40-50 000 människor besöker Jokkmokk under några dagar.

I år kommer besökarna kunna dricka lokal öl! Öl från Jokkmokks Bryggeri kommer finnas på de flesta restauranger och uteställen. Vi har valt att satsa på två sorter, en American Pale Ale och en New England IPA.

It´s all about the Charged Particles är en hyllning till de laddade partiklarna som sänds ut av solen, fångas upp av jordens magnetfält, accelereras ned mot polerna och kolliderar med molekyler i den övre atmosfären så att vi kan avnjuta fantastiska norrsken under den mörka perioden av året. Ölen är en American Pale Ale – den har en balanserad beska (inte lika mycket beska som i en IPA) och fina humliga toner. Väldigt god och matvänlig.

The Thrill of Racing Reindeer är en New England IPA. En av föregångarna till stilen var ölen Heady Topper från Vermont-baserade bryggeriet The Alchemist. Beskan är betydligt lägre än i en vanlig IPA, men istället så vräker man på med humle i slutet av bryggprocessen vilket gör att den får väldigt mycket fruktiga humletoner! Namnet är inspirerat av de historiska renrajderna till Jokkmokks marknad då man inte sällan tävlade sinsemellan. Det är också en liten lek med ord inspirerat av vinet The Thrill of Stamp Collection från den amerikanska kultvinproducenten Sine Qua Non.

Jokkmokks Bryggeri önskar alla marknadsbesökare en trevlig vistelse i Jokkmokk!