Ölet i Fokus – The Silence at the gates of dawn Jokkmokk Light Ale

No comments

Jokkmokk Light Ale är som namnet antyder en lite lättare ale som vi bryggt i Kölsch-stil. Kölsch är en klassisk stil som bryggs i och omkring Köln i Tyskland. Namnet är sedan 1997 ett skyddat varumärke, men stilen går tillbaka hundratals år i tiden.

Under början av 1600-talet började underjästa stilar bli mer och mer populära i Tyskland – som en motreaktion antogs dock bland bryggare i Köln, ett dekret som angav att endast alejäst (överjäst) skulle användas, men att stilen sedan lagras i sval källartemperatur – som en underjäst öl.

Vi producerar Jokkmokk Light Ale på svensk kravmärkt pilsnermalt från kornsorten Balder, från Warbro kvarn. Stilen ska inte vara humledriven, det är malten och jästen som ska vara i fokus så vi kokar vörten under 90 minuter för att minska oönskade aromer, som exempelvis dimetylsulfid, DMS. Till jäsningen används en klassisk kölschjäst som kommer från ett bryggeri i Köln. Jäsningen sker, för att vara en ale, under ganska låg temperatur under cirka två veckors tid, sedan lagrar vi ölen under en månads tid i 1°C innan den tappas på flaska.

En ovan öldrickare skulle kunna missta Jokkmokk Light Ale för en lager. Ölen har en ljus halmgul färg och är klar, men det finns fruktiga toner med inslag av honung, aprikos och lite apelsinskal som gör att den skiljer sig från en traditionell lager.

Under en tidig vacker sommarmorgon kan man ibland uppleva stillheten och tystnaden. Allt är lugnt och tyst. Luften är frisk och sval. Namnet The Silence at the Gates of Dawn speglar väl ölstilen – sval, ren, frisk men ändå med den där sommarsötman som uttrycker sig i de lena honungs- och frukttonerna.