Ölet i Fokus – The Thrill of Racing Reindeer NEIPA

No comments

New England IPA, eller NEIPA har snabbt vuxit till att bli en av de populäraste ölstilarna på den svenska mikrobryggeriscenen. Till skillnad från en traditionell IPA som har betydande beska så karakteriseras NEIPA av låg beska, en påtaglig humlefruktighet och en juicig känsla som förstärks av att stilen oftast har en viss grumlighet – en bieffekt av processen.

Historien om NEIPA inleds i delstaten Vermont 2003, då bryggeriet The Alchemist släppte ölet Heady Hopper, ett öl som först inte mottogs med en väldigt stor entusiasm – det var grumligt och ansågs lite fult. Snart kom dock efterföljare från bryggerier som Trillium, Tree House och Charlton; öl karakteriserade av en juicig känsla med mycket fruktiga, humlearomatiska toner.

 

Hur gör man då en New England IPA? Enkelt kan man säga att man vill minska beskan och öka fruktigheten i den färdiga ölen. Det gör vi genom att inte tillsätta någon bittergiva alls under humlekoket, däremot tillsätter vi mycket humle precis i slutet av processen. Det gör att humlens flyktiga aromämnen inte hinner koka bort. Under jäsningen tillsätter vi även humle vid två tillfällen, så kallad torrhumling för att ytterligare förstärka humlearomatiken.

Jokkmokks marknad är en av världens äldsta återkommande marknader som varje år sedan början av 1600-talet anordnats. En mötes- och handelsplats för människor från när och fjärran. När man fortfarande till största delen färdades i väglöst land, så anordnades renrajder till marknaden, ej sällan med ett inslag av tävling. The Thrill of Racing Reindeer är en påminnelse om den tiden men namnet är också inspirerat av vinet The Thrill of Stamp Collecting från den amerikanska kultvinproducenten Sine Qua Non.